01 юни 2020г

Тази година започна със сериозна здравна криза за целият свят, атакувани бяхме от непозната форма на вирус и голяма част от бизнеса в глобален мащаб претърпява дори днес загуби от ограничителните мерки на здравните власти.

Наложени бяха мерки, които задължиха цели браншове да се реорганизират и да потърсят алтернативи за да продължават да извършват своята дейност.

Различните бизнеси преминаха към интеграции на нови технологии, други които не успяха да се приспособят или бизнесът им не го позволява се наложи да затворят обектите си.

Част от засегнатите бизнеси са и ресторантите, тяхната дейност подпомага социализацията като позволява на хората да общуват в близост един с друг. Изискванията доведоха до насочване на някои от управителите към прилагането на технологии от други браншове и потърсиха начин да ги внедрят в тяхната област.

Пример за това е технологична новост от 1994 регистрирана от производителят на автомобили Тойота, който я прилага за първи път в свойте поточни линии. Това е първото приложение на QR код (специален баркод, съдържат широк набор информация), а днес почти 30 години по-късно е намерил приложение като носител на информация във визитни картички, интернет линкове за мобилни устройства и предаване на специфична информация за лекарства и продукти.

В нашата страна тази технология навлезе в масова употреба с някои регулации наложени от Европейският съюз и засегна основно търговците на фармацефтични и акцизни продукти, но тя е позната в цял свят и под друго приложение.

Банките отдавна използват тази технологична иновация в някои от предлаганите възможностти за разплащания, като пример за това можем да дадем разплащанията на PayPal или Paysera

Разглеждайки различните приложения на QR кодовете в бизнеса и институциите, някои производители на софтуер за ресторанти осъзнаха, че това е идеален начин да се представи определена информация на крайният потребител. Бяха разработени софтуери, които позволяват на потребителя чрез сканирането на QR код да заредят с мобилното устройство електронен сайт или да получат карта за отстъпка при пазаруване.

Запознавайки се с новите технологии, притиснати от кризата и в търсенето на нови хоризонти, собствениците на някои ресторанти осъзнаха, че използването на тази технология ще им помогне да останат в бизнеса и дори да увеличат продажбите си без особенни разходи.

Днес ресторантите по цял свят доверили се на технологичните новости могат да управляват бизнеса си online, чрез различни справки от мобилните си устройства, да приемат поръчки и плащания от клиентите си, дори и да ги обслужват без директен контакт.

А в утрешният ден тази технология може да бъде дори на всяка маса в ресторанта, хотела или магазина, като позволи сериозно намаляване на разходите за персонал, повиши качеството на обслужване и желанието на клиентите да купуват.