06 февруари 2021г

Днешната тема е насочена към Robotic process automation и как може да бъде приложено в софтуер за управление на бизнеса, с цел подобряване на работните процеси и намаляване на скритите разходи.

Споменавайки Роботи нямаме предвид именно онези тенекиени същества, който ще бъдат навсякъде около нас някъде там в бъдещето. Мислите за Роботите очертават една необозрима посока на движение в далечното бъдеще и плашат повечето служители, но не за това искаме да разкажем днес.

Всяка фирма в определен момент наема служители, които трябва да извършват едни и същи дейности всеки ден, дори това да им отнема между 15 и 30 минути на ден, погледнато напред във времето това коства на фирмата около 5 часа на месец. Това означава, че служителят за рутинни дейностти отделя един или два работни дни месечно.

Защо е необходимо да се отделя толкова време за сваляне на ценови листи, актуализиране на валутни курсове, изпращане на уведомителни писма за задължения или за приключени ремонти, оферти и много други дребни неща при условие, че тези действия могат да бъдат извършени от автоматизирана система, която помага на фирмата и служителите и остава видими следи кога се е случило.

Защо е необходимо да отделяме време за генерирането на различни справки само за да открием определена стойност, възможно ли е да се доверим на автоматизирана система за това, която да ни информира по различни начини за достигнато събитие или да го запише за последващ анализ.

Да, бъдеще или настояще ние вече прекрачваме границата чрез възможностите на нашият Софтуер, в който може да бъдат въведени оптимизации на най-често извършваните операции, като издаване на месечни фактури, изпращане на email/sms за напомняне на длъжници, актуализации на ценови листи и валутни курсове, публикуване на съдържание в интернет, разпространението на промоции и акции в различни канали и още много.

В условията на всяка криза, оптимизацията на работните процеси и възможността за тяхното автоматизиране води директно или индиректно до оптимизиране и на разходите за персонал.

Подготвянето и изпращането на отчети от отдалечени работни места към основният клон ежедневно отнема на служителите най- малко 15 минути дори и за предварително подготвени справки и документи, който служителят трябва да попълни.

Още нещо, което можем да добавим към тази кратка статия е нашата представа за бъдещето, така както то намира отражение в нашият софтуер и визията за движението ни напред.

Разработването на множество автоматизирани процеси, ще намали персонала и честите позвънявания с препоръки и напомняния към него ще се извършват от системата.

Ярък пример за приложението на RPA е традиционната проверка за имейл, съдържащ фактура, извличане на данните от нея и след това въвеждане на извлечените данни в счетоводна система, а нашият Софтуер прави това напълно възможно за постигане, дори документът да е изпратен просто като снимка.

Уведомяването на технически екипи за настъпило събитие, чрез RPA в комбинация с интелигентен анализ от AI може да насочи екипите и да се избегнат по – тежки проблеми.

Достигането до определени критични точки в показателите на продажбите, наличността или производството, чрез RPA могат да бъдат избегнати или заобиколени, а за моментите в които е необходимо да се намеси човек, известяването му няма да зависи от работното време на някого или неговата концентрация.Бъдещето, както се вижда от една ръка разстояние през нашата лупа е такова, че всяка фирма използва Роботи, автоматизиращи процесите управлявани от Софтуера и ги обслужва без намесата на човек и заедно с още нещо дребно скрито някъде там между човека и софтуера, което анализира и подпомага персонала и мениджмънтта, правят живота и бизнеса много по-прецизен.